gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

03.12.2013 Kožený Gladly Expres Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Kožený Gladly ExpresI v případě trampsko-countryových alb, tak jako v případě alb folkově folklórních (Strašlivka, Happy to meet, Zuzana a spol.), se mi spojila dohromady k srovnání trojice desek: Kožený hrdla (Už nejsem bouřlivák), KV Expres (2004-2012) a Gladly SW (Chleba z domácí mouky). Gladly S.W. přišli s druhou deskou a s ničím novým.
 
11.11.2013 3x historie a pokaždé jinak Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
3x historie a pokaždé jinakVždycky si říkám, že bych z každého alba měl vyvařit jeden článek, ale pak se mi desky tak nějak spojí do celků, které je lépe popsat pohromadě, protože je to i návod ke srovnání postupů a přístupů. Tentokrát se mi takto sešla a spojila tři alba: Zuzana a spol - Láska je ráj, Happy to meet - Haifara a Strašlivá podívaná - Tady a teď.
 
09.09.2013 Von si je někdo voloupe Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Von si je někdo voloupeNázev Volupsije je údajně jihočeská výzva k oloupání brambor (oloupej si je), ale také by to mohla být výzva k samostatnému oloupení (olup si je… sám) - to mě napadlo po poslechu desky Kocovina. Možná, že kocovina z toho, co udělali, už na Volupsiji přichází taky.
 
07.08.2013 Veit zpívá Skácela Napsal uživatel Ivan Kott    PDF Tisk Email
Recenze
Veit zpívá SkácelaV nakladatelství Galén vydal Vladimír Veit nové album, pro které zhudebnil devatenáct básní Jana Skácela a podle té úvodní ho nazval Rosa Coeli. Za vlastního kytarového doprovodu je také nazpíval, když se v sedmi titulech k němu pěvecky připojila třináctiletá Adélka Řezáčová. Podle Vladimírova vyjádření to je nadaná zpěvačka a akordeonistka s literárními ambicemi, jejíhož čistě znějícího hlasu je zde využito především u básní určených dětským čtenářům.
 
05.08.2013 Pozdě pozdního bycha sbírati Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Pozdě pozdního bycha sbíratiV posledních desítkách let jsem konstatoval s každým novým albem Kamelotu (a Romana Horkého), že seká písničky jako Baťa cvičky. Nic víc proti té produkci nešlo říct - Kamelot (a Roman Horký) objevil úspěšně fungující hudební i textově tématický model, na nástroje hrát umí, tak proč přepřahat za jízdy. Různé změny, které za ty desítky let proběhly, byly spíše v oblasti obchodní image (vzpomeňme na období, kdy vydavatelská firma se rozhodla prosazovat
 
30.07.2013 Raději nijak nebo jinak, než jak Kejak Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Raději nijak nebo jinak, než jak KejakZ Jindry Kejaka mohl být už o deset let dříve Tomáš Klus (= Pavel Horňák českého folku), kdyby se snažil. Zpočátku se snažil, mediálně byl vidět, diskutoval k recenzím, ale pak natočil píseň, ve které zpívá, jak se loučí a odchází a tím si to zkazil. Všichni to tak nějak vzali vážně a přestali ho sledovat. A tím zamířil na dráhu standardního písničkáře, který čas od času vydá desku, nijak moc svou tvorbou neuráží ani neprovokuje a je příjemným vyplněním mezery mezi dvěma skupinami na festivalu.
 
25.06.2013 Stále je to jen druhé nádvoří Napsal uživatel Milloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Stále je to jen druhé nádvoříJsou desky, které člověk vyposlechne, ohodnotí a tak trochu odzívne a myslí si, že jsou za ním. Pak sleduje, jak kolegové z desky omdlévají a protože deska rozhodně nepřináší na první poslech žádné inovativní postupy, začne mu to vrtat hlavou. Začne se k desce vracet a hledat, co způsobuje orgasmus kolegů, vedoucí až k navrhování na ocenění nejrůznějšími nadpozemskými tvory. A bohužel, stále to nenachází.
 
17.06.2013 Křižovatka se slepými uličkami Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Křižovatka se slepými uličkamiV časově nevýznamném rozestupu jsem poslouchal desky Lady Šimíčkové a zde předmětné Lucie Redlové a uvědomil jsem si, jak je důležité moci se opřít o zkušeného a současně ale rovnocenného hudebního partnera, který ví a umí, ale nechce za každou cenu zářit, a jak je naopak těžké ustát celou desku sama, i když s doprovodem, u něhož ale nejsou zřejmé hranice ambicí.
 
21.05.2013 Různé druhy ořechů z jednoho ořešáku Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Různé druhy ořechů z jednoho ořešákuDost mě vyděsil název desky Metamorfózy ve spojení s tak přírodním názvem skupiny, jako je Ořešák. Skupina se jmenuje poměrně originálně a desku si pojmenuje frázovitým slovem, pod které umělci obvykle skrývají dílo typu "pejsek s kočičkou vařili dort". Neboli umělec neví čí je a co umí a chce předvést, že je všech a umí vše.
 
14.05.2013 Ulice i hotel se ztišily Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Ulice i hotel se ztišilyVelmi přesně si pamatuji na svou úplně první folkovou recenzi, tehdy ještě pro server Internetfolk. Byla to deska Ivo Cicvárka a jeho projektu Oko. Zřetelně si pamatuji na své zděšení po poslechu, jak sebestředná a nesdělující deska to byla a naplno, bez zábran, zvyklý z rocku a popu, jsem to i napsal, neznaje folkové zvyklosti a klišé zalamování palců a poplácávání po ramenou. Také si pamatuji na intenzívně překvapenou reakci Ivoše, který nebyl snad ani tak
 
05.02.2013 Hudba do supermarketu. Ale kvalitní. Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Hudba do supermarketu. Ale kvalitní.Už delší dobu mi nějak vychází, že slabiny (ale i silné stránky) se nejlépe ukazují na příkladech. A příklady se nejlépe dávají pomocí srovnání. Posluchač je pouze naveden: Poslechni si to a pak si to sám srovnej. A tak vám nabídnu trojici alb, z nichž každé by ve své nevýraznosti beznadějně zapadlo, uvedena však do kontextu mají své místo.
 
29.01.2013 Třikrát historicky Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Opět se mi dostaly do ruky tři desky obsahově, výrazově i tématicky podobné – inspirované historickou muzikou. Každý se jí ale zmocňuje jinak, což hovoří jednak o síle té muziky a inspirace z ní, a také o umu níže zmíněných kapel – že dokáží z daného etnického či historického schématu, jakkoliv odlišného, vykřesat když už ne nic nového, tak aspoň zajímavého a strhujícího. Poznamenávám, že všechny tři kapely se na svých deskách inspirovaly spíše tou mírnější,
 
02.01.2013 Věneband Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
VěnebandJana Věnečková je držitelkou všech možných i nemožných folkových ocenění pro juniorské interprety a už začíná sahat i po oceněních pro dospělé. To je signálem, že její tvorba je lahodící pro uši kritiků, recenzentů a porotců. Přesněji řečeno těch kritiků, recenzentů a porotců, kterým jde především o dobro hudby, její blaho a rozvoj, méně už o posluchače. Těm, kteří hledají i v textech nejen sdělení, ale i poezii či „nitro“.
 
13.12.2012 Žádný úlet Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Žádný úletSkupina A.M.Úlet natočila další příjemné písničkové album, žádné úlety na něm nenaleznete. Tak by se dala recenze nejen začít, ale i ukončit. Ale protože album má i název, lze asociovat i ten: Všechny ty písničky jsou vlastně takové písňové Malé velikosti (tak se album jmenuje). A do třetice: na obalu jsou do hněda zabarvené vraky aut z dvacátých – třicátých let, stojící v podobně zabarvené pustině, evokující savanu či australskou poušť. Ten motiv se opakuje na obalu
 
06.12.2012 Jaromír Nohavica: Tak mě tu máš Napsal uživatel Milan Tesař    PDF Tisk Email
Recenze
Jaromír Nohavica: Tak mě tu máš Po devíti letech vydal Jaromír Nohavica nové studiové album. Mezitím sice natočil několik koncertních desek (z toho jednu s úplně novými písněmi) a řadu drobností věnoval svým fanouškům zdarma, avšak až novinka Tak mě tu máš… přímo vybízí k pozastavení nad písničkářovou tvorbou poslední doby. Skutečně se album dá přirovnat k legendárnímu Divnému století, jak tvrdily tiskové zprávy? Přečtěte si naši recenzi a reagujte v diskusi pod článkem.
 
28.11.2012 Helemese, Poletíme Kroskántry na Šnyclperkelt Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Helemese, Poletíme Kroskántry na ŠnyclperkeltČas od času se sejdou desky, které si přímo říkají o společnou recenzi, kvůli srovnání. Tentokrát se mi to stalo u alb a skupin, jejichž názvy jsou uvedeny v titulku tohoto povídání. Helemese natočili album Šnyclperkelt, název desky podporuje i název kapely a z obojího plyne, že se kapela moc vážně nebere. A že nemůžete čekat ani velké hudební umění (to je ale velká mýlka, ono zahrát dechovku tak aby to nebyla parodie nebo kýč, ale zůstal nadhled a odlehčenost
 
22.11.2012 Nebudu? Ale budu! Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Nebudu? Ale budu!Folk team se u mě už dostával pomalu ale jistě do pozice legendy. Chvílemi jsem si už ani nebyl jist, zda existuje a koncertuje. Ale evergreeny z dávných let žily stále a neztrácely nic ze síly, kdykoliv jsem si je pustil. Proto mě nová deska Nebudu opravdu šokovala. V době, kdy kapely věku Folkteamu natáčejí retroalba a ždímají svou minulost, Folkteam (a Roman Venclovský a Ivan Huvar zejména) přicházejí s kolekcí novinek, které na jednu stranu
 
15.11.2012 Frírajd našimi životy Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Frírajd našimi životyNa bluegrassové scéně nám roste už nějakou dobu (od roku 2009) nová skupinová osobnost, a k tomu ještě, pokud pohlédnete na booklet alba skupiny Twisted Timber Freeride of our lives, nová autorská osobnost – a ještě navíc dokonce autorka: Z. K. Lišková. Podepsána je pod většinou písní na předmětném albu. Po poslechu alba zjistíte, že umí napsat bluegrassovou muziku, jako by byla „pravá, původní, tradiční, lidová“. Tak to je asi největší překvapení alba
 
08.11.2012 Jen pro veselé optimisty Napsal uživatel Miloš Keller    PDF Tisk Email
Recenze
Jen pro veselé optimistyRobina Krále znám jako veselého a vtipného člověka, píšícího verše a knihy pro děti. Mělo mě napadnout, že to musí být vyváženo nějakým protipólem. Ten se projevil na albu Blázinec. Album je autorským dílem Jana Lstibůrka (hudba) a Robina Krále (texty) a ve zkratce řečeno vás přivádí do prostředí, jež je pojmenováno v titulu desky.
 
01.11.2012 Buty: Duperele Napsal uživatel Milan Tesař    PDF Tisk Email
Recenze
O tom, že se Buty vrátily na scénu v plné síle,Buty: Duperele svědčí nejen výborný nový videoklip Píseň práce. Duperele (což v překladu znamená drobnosti) je jejich nejlepší deska po velmi dlouhé době. To tvrdíme v naší recenzi. Vaše názory očekáváme v diskusi pod článkem. „Ne vždy prvoplánově popově jednoduché songy k naší ne vždy křišťálově čisté době,“ píše o novém albu skupiny Buty
 
<< Začátek < Předchozí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Další > Konec >>

Strana 5 z 21

Kalendář

<< Duben 2021 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
    1 2 3 4
 5 6 7 8 91011
12131415161718
192021222325
2627282930  

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc